Imprimarea 3D este viitorul

O să avem câte o imprimantă 3D în fiecare casă ?

Abilitatea de a crea un design și de a produce un obiect fizic folosind imprimarea 3D a fost un progres tehnologic major. Astăzi, după câțiva ani de când a fost introdusă pentru prima dată pe piață se vorbește deja despre cum ne va remodela viitorul. 

Imaginează-ți cum ar fi dacă în fiecare casă ar fi găsită câte o imprimanta 3D. Ce ar însemna ?

Să zicem că mașina de spălat vase se strică și pentru a o putea repara ai nevoie doar de o piesa micuță schimbată. Nu ar fi mai ușor și mai rapid, să nu spunem și foarte ieftin, să imprimăm acea piesă decât să sunăm la magazinul de unde am achiziționat-o, să verificăm dacă am respectat termenii de garanție, să dăm comandă de așa zisa piesă și să așteptăm ca ea sa ajungă la noi de peste mări și țări ?

Bineînțeles că nu este totul chiar atât de ușor. Este mult mai mult la imprimarea 3D decât imprimarea pe hartie în care punem hârtie în imprimantă și apăsăm butonul de print.

Chiar și astăzi, una dintre problemele principale ale acestei tehnologii o reprezintă greutatea de operare și întreținere a imprimantelor. Acestea fac dificilă folosirea imprimantelor de către un utilizator obișnuit în casa lui iar costul achiziționării unei imprimante nu este justificat, o imprimantă bună ajungând să coste între 1000 - 4000 USD. (nu vorbim despre cele de pe aliexpress mai ieftine care sunt un pericol real în ceea ce privește siguranța)

Desigur, perspectiva de a deține o imprimantă 3D în fiecare casă este una interesantă și pe măsură ce tehnologia continuă să avanseze, imprimantele 3D sunt capabile să producă din ce în ce mai multe obiecte din diverse materiale inclusiv electronice, senzori, sticlă, ceramică și chiar metale.

În cele din urmă toate aceste dezvoltări evidențiază potențialul său de aplicare la domiciliu. De la ceva la fel de simplu ca și cuțitele de bucătărie tipărite 3D la potențialul de utilizare a tehnologiei pentru mâncare imprimată 3D... acestea din urmă urmând a va aduce cât mai aproape de o imprimantă 3D pe bază de alimente, astfel încât să îți poată pregăti o cină cu valorile nutriționale și cu suplimentele de care ai nevoie. 

Ce părere aveți ? În cât timp credeți că vom avea câte o imprimantă 3D în fiecare casă ?